
Evenemang Search and Views Navigation
maj 2019
Studiecirkel: Gör din egen örtsalva
Efter succén med Gunilla Kvarnströms föreläsning om hjälp till självhjälp med örter har vi nu tillsammans med Studiefrämjandet satt samman en studiecirkel i att göra nyttiga salvor av örter i våra trädgårdar och ute i naturen. Gunilla kommer att vara cirkelledare. Studiecirkeln kommer att genomföras tre onsdagar i följd under maj månad. Onsdag 8 maj: Hur man gör örtutdrag i olja, sprit och vinäger. Tillverkning av salva. Onsdag 15 maj: Tillverkning av kådsalva. Myggmedel och sololja. Onsdag 22 maj: Örtvandring…
Mer information »juni 2019
Besök i fascinerande trädgård
Vi besöker familjen Scherp som har en stor trädgård i Alster. De visar och berättar om täckodling, permakultur, bin och biodling med topplistkupor och om Hedemorahönor. Om vi vill kan de också berätta om den stora dammen och fiskarna i den och om bäcken som de har anlagt. Tomten är på 6 000 kvadratmeter och innehåller bland annat en rododendronrondell, två köksträdgårdar på sammanlagt omkring 500 kvadratmeter, två växthus på 10 respektive 40 kvadratmeter, tre dammar, en bäck och en…
Mer information »augusti 2019
Resa till Rolands plantskola
Söndag 4 augusti reser vi till Rolands Plantskola söder om Kristinehamn. Där finns perenner, buskar och annat intressant för våra trädgårdar. Vi får också möjlighet att göra inköp för grossistpriser. Vi är inbokade klockan 10.00. Samling vid gratisparkeringen vid Norrstrandskyrkan klockan 09.00. Vi kommer att samåka i bilar. Tid och plats Söndag 4 augusti, kl 9, gratisparkeringen vid Norrstrandskyrkan. Kostnad De som samåker delar bensinkostnaden för respektive bil. Anmäl dig till Holger Bryntesson, 070-520 00 91, holger@bryntesson.org, senast 2 augusti
Mer information »september 2019
Höstträff i trädgårdens tecken
För fjärde året i rad blir det en träff för medlemmar i alla trädgårdsföreningar i Karlstad med omnejd. Tidigare har vi haft dem mitt på sommaren, men eftersom många är på semester då väljer vi att lägga träffen tidigt på hösten. Denna gång är Kils Trädgårdsförening värd för träffen. Förutom erfarenhetsutbyten och trevligt umgänge är det ett tillfälle att prata om hur föreningarna kan samarbeta med olika programverksamheter. Värdarna består med ved till grillen så vill du grilla tar du…
Mer information »Vi firar äpplets dag
I år firar vi en av Sveriges populäraste frukter den 22 september i samarbete med Naturum i Mariebergsskogen. Det blir äppelutställning och sortbestämning, du får se hur mustning går till och det finns äppelprodukter att köpa. För äppelutställningen behövs många olika sorters äpplen. Du får mer än gärna bidra genom att lämna in äpplen till Naturum senast den 20 september kl 17. Lägg fem äpplen i en påse och märk den med vilken sort det är. Vet du inte sorten…
Mer information »oktober 2019
Trädgård i norrsken & midnattssol
Mariana Mattsson, författare och mångårig krönikör i tidningen Hemträdgården, berättar hur hon odlar utifrån förutsättningarna, utnyttjar fördelarna till max och skapar en fantastisk trädgård i det lappländska klimatet med växter som toktrivs i midnattssolen – för att odla fjällnära, i skärgården eller i asfaltsdjungeln är kanske inte så stor skillnad som man kunde tro. Vi arrangerar denna föreläsning tillsammans med Kristinehamns Trädgårdsförening. Tid och plats Tisdag 1 oktober kl 18, Lagergrens gata 2, sal Skeppet Kostnad 90 kronor för medlemmar,…
Mer information »november 2019
Frörensning och avslutningssoppa
Vi behöver extrahänder till frörensningen. Därför bjuder vi på välsmakande soppa och alla frörensare får också med sig en rejäl laddning fröer hem som tack för insatsen. Har du ett överskott av fröer så tar vi gärna emot dem. Och var förutseende! Börja samla in och torka dem redan under sensommaren. Ta gärna med ditt överskott av fröer till träffen. De blir grunden för nästa års ”låna frön på bibliotek” som blivit en riktig succé. Den här träffen är säsongens…
Mer information »februari 2020
Vad är permakultur?
Hans-Åke Scherp odlar enligt permakulturens principer och han kommer under ett föredrag berätta om vad systemet går ut på, både teoretiskt och praktiskt.
Mer information »Låna frön på Stadsbiblioteket i Karlstad
Trädgårdssällskapet samarbetar med Stadsbiblioteket i Karlstad att du kan låna frön till dina odlingar.
Mer information »Låna frön på biblioteket i Vålberg
Trädgårdssällskapet samarbetar med biblioteket i Vålberg så att du kan låna frön till dina odlingar.
Mer information »Låna frön på biblioteket i Grums
Trädgårdssällskapet samarbetar med biblioteket i Grums så att du kan låna frön till dina odlingar.
Mer information »Drömmen om en prunkande ätbar trädgård
Drömmer du om en prunkande trädgård med nyttiga grönsaker och godsaker från tidig vår till sen höst? En trädgård som dessutom är bra för planeten och som blir bördigare och vackrare för varje år? Då är detta föredrag för dig! Föreläsaren Annevi Sjöberg är en av författarna till böckerna Fleråriga grönsaker – upptäck, odla, njut och Skogsträdgården – odla ätbart överallt som blev årets trädgårdsbok 2018. Med vackra bilder och personliga berättelser gläntar hon på dörren till skogsträdgårdens värld. Det…
Mer information »mars 2020
Besök hos Karlstad Redskap
Ett unikt tillfälle att besöka redskapsfabriken i Vålberg som flyttade till nybyggda lokaler 2019.
Mer information »Årsmöte, fika och växtlotteri
Karlstads Trädgårdssällskap håller årsmöte. Med växtlotteri!
Mer information »Trädgårdsdesign enligt permakultur
Permakultur kan översättas till design av hållbara livsmiljöer. När vi tittar på våra torp och trädgårdar med det som utgångspunkt utgår vi först och främst från platsen och naturens förutsättningar. Sedan kommer behov och vanor hos de boende. Till vår hjälp har vi tolv principer. Ulrika Neldorin har ett Permaculture Design Certificate (PDC) från Stjärnsund och har med det som bas fastnat för kartan och bilden som utgångspunkt för design av trädgården. Ta med en utskrift/karta eller enkel skiss över…
Mer information »Låna frön på biblioteket
Trädgårdssällskapet samarbetar med Hammarö bibliotek så att du kan låna frön till dina odlingar.
Mer information »INSTÄLLT! Kurs i att göra sitt eget insektshotell
Tyvärr har vi varit tvungna att ställa in detta arrangemang. Läs mer här. På temat biodiversitet i trädgården pratar Wolfgang Ranke från Naturskyddsföreningen om insekter, pollinering och insektshotell och sedan gör vi våra egna hotell. Wolfgang har med sig olika exempel och visar hur han tänker då han gör sina, även för människor, estetiskt tilltalande insektsboningar. Ta gärna med egen borrmaskin, men annars finns det att låna. Tid och plats Söndag 29 mars, 14.00–16.30, Gjuteriet, Verkstadsgatan 1, Karlstad Kostnad 150…
Mer information »april 2020
Inställt! Kola din egen biokol
Tyvärr har vi varit tvungna att ställa in detta arrangemang. Läs mer här. Vi gör biokol enligt metoden eldfrontskolning. Det är en metod som passar bra i lägen då det finns god tillgång på torr biomassa som annars ”bara” skulle förmultna. Biokol fungerar som jordförbättring på en mängd olika sätt och dessutom bryts den inte ner på 100–1 000 år. Målet med dagen är att deltagarna skall ha erhållit en fördjupad kunskap om biokolens fördelar och hur den skulle kunna…
Mer information »maj 2020
Inställt! Kurs i pilflätning
Fläta fina stöd till trädgårdens växter eller gör ett flätat staket. Kursledaren från Studiefrämjandet visar oss hur man på ett enkelt sätt kan fläta med pil, sälg, rönn, lönn, andra småträd, buskar och grenar. Tag gärna med eget material att fläta, handskar, sekatör och snöre av naturmaterial (jute/hampa). Har du inte eget material kan du köpa på plats av kursledaren. Var klädd för utomhusaktivitet. Kaffe med enkel smörgås serveras. Tid och plats Vi träffas torsdag den 7…
Mer information »Inställt! Mikrolivet i trädgården
På den här träffen pratar om och visar hur man kan bidra till en god livsmiljö för mikrolivet med exempelvis Bokashihinkar i köket och komposter utomhus. Vi har en jordverkstad där vi blandar torkade löv och växtdelar med gräsklipp och annat färskt grönt och hönsspillning.
Mer information »juni 2020
Tusen Trädgårdar!
Söndag 28 juni öppnar hundratals – kanske till och med tusen! – trädgårdsägare sina trädgårdar för besökare.
Mer information »juli 2020
Klematis i massor – trädgårdsbesök
Vi besöker Maj-Lis och Classe som har en trädgård i Dyvelsten. Trädgården har en härlig växtprakt och gränsar till ett skogsområde. I trädgården växer bland annat ett stort antal klematissorter.
Mer information »augusti 2020
Inköpsresa till Rolands Plantskola
Söndag den 2 augusti reser vi igen till Rolands Plantskola söder om Kristinehamn.
Mer information »Guidas i Selmas trädgård
Följ med trädgårdsmästare Anna-Lena Sonesson och låt dig inspirerad av Selma Lagerlöfs trädgård.
Mer information »Konsten att beskära fruktträd
Alla fruktträd behöver beskäras, men olika. Är det nytt, behöver det gallras, kanske har det sett sina bästa dagar eller ska det hålla sig på plats i en spaljé? Maria Jansson från Träd&Gård lär dig hur du ska tänka, vad du kan göra själv och vad du kan behöva hjälp med. Tid och plats Onsdag 19 augusti kl 17.00. Plats meddelas vid anmälan. Kostnad 50 kronor. Endast för medlemmar. Anmälan Ann Elgemark, elgemark@live.se, 070-601 88 70, senast 16 augusti. Max…
Mer information »Trädgårdsdesignerns trädgård
För några år sedan besökte vi trädgårdsdesignern Linn Malmén i hennes trädgård. Trädgården var under uppbyggnad och Linn guidade oss runt bland färdigt, påbörjat och visioner i den stora trädgården som ligger i en liten by norr om Karlstad. Arrangemanget blev med våra mått en publiksuccé och redan då sa många att de ville komma tillbaka när hon har kommit ännu längre. Även om en trädgård så klart inte blir riktigt klar är det dags för ett återbesök. Följ med…
Mer information »september 2020
Höstträff för trädgårdsintresserade
För femte året i rad blir det träff för medlemmar i alla trädgårdsföreningar i södra Värmland. Denna gång blir det Karlstads Trädgårdssällskap som är värd för träffen.
Mer information Ȁpplets dag 2020
Vi firar Äpplets dag i Mariebergsskogen med sortbestämning, äppelutställning, mustning och mycket annat för både små och stora besökare.
Mer information »oktober 2020
Lär dig syra grönsaker – 11 oktober
Fermentering eller mjölksyrning av grönsaker är ett mathantverk som går långt tillbaka i historien då vi behövde metoder att bevara och förädla utan att ha tillgång till kyl och frys. Vi vill visa hur vi gör för att tillverka goda fermenterade tillbehör som räcker hela vintern. Detta är ett utmärkt sätt att ta tillvara på årets skörd. Genom att syra en av våra stapelvaror – moroten – med olika kryddningar så lär vi ut hur du steg för steg kan göra hemma i ditt eget…
Mer information »Lär dig syra grönsaker – 18 oktober
Fermentering eller mjölksyrning av grönsaker är ett mathantverk som går långt tillbaka i historien då vi behövde metoder att bevara och förädla utan att ha tillgång till kyl och frys. Vi vill visa hur vi gör för att tillverka goda fermenterade tillbehör som räcker hela vintern. Detta är ett utmärkt sätt att ta tillvara på årets skörd. Genom att syra en av våra stapelvaror – moroten – med olika kryddningar så lär vi ut hur du steg för steg kan göra hemma i ditt eget…
Mer information »november 2020
INSTÄLLT: Gör din egen krans
På grund av det förvärrade pandemiläget väljer vi att ställa in detta arrangemang. Vi hoppas att vi kan komma tillbaka med kursen nästa år!
Mer information »INSTÄLLT! Frörensning och avslutningssoppa
Vi behöver extrahänder till frörensningen. Därför bjuder vi på välsmakande soppa och alla frörensare får också med sig en rejäl laddning fröer hem som tack för insatsen.
Mer information »februari 2021
Odla klimatsmart med permakultur
Är du nyfiken på trädgårdsodling eller har du redan börjat odla? Hans-Åke Scherp visar och berättar hur man kan göra sin trädgård mer inriktad mot permakultur. Hur kan vi planera och använda våra trädgårdar så att de tillgodoser våra behov av skönhet, avkoppling och mat samtidigt som de har en positiv inverkan på livet omkring oss? Hur kan vi skapa hållbara trädgårdar som förnyar och reparerar sig själva samtidigt som de producerar ett överflöd av organiskt material och liv? Hur…
Mer information »Att lyckas med frösådden
När längtan efter att naturen ska vakna upp efter vintervilan blir för stor kan vi tjuvstarta inomhus. Vi digitalbesöker Kerstin Karlsson som visar hur hon driver upp hundratals plantor till sin lilla villaträdgård och gör den till ett paradis för människor, fåglar och insekter. Vi får svar på frågor som vilken utrustning som behövs, när man ska så, var man kan förvara sådden och inte minst hur får man tag i fröer utan att ruinera sig. Tid och plats Måndag…
Mer information »mars 2021
Klipp rätt i rätt tid
Beskärningskurs i digitalt format. Nu har du möjlighet att lära dig mer om beskärning tillsammans med Karlstads Trädgårdssällskap. Vissa växter har kraftig savstigning på våren och blöder om man klipper dem då. En del bär frukt eller blommar på årsskotten och andra på fjolårsskotten. Att lära känna sina växters livscykel är bra om man vill ha blommande växter och mycket frukt. Följ med in i en trädgård med behov där trädgårdssällskapets egen fruktträdsbeskärare delar med sig av sina erfarenheter och…
Mer information »april 2021
Mikrolivet i jorden
Hur kan vi med mindre arbete och mindre kostnader få ökad bördighet i våra trädgårdar? Jo, genom att gynna mikrolivet i jorden. Hans-Åke Scherp visar exempel på hur man kan odla jorden på olika sätt i sin villaträdgård. Jorden är grunden för allt liv och innehåller mineraler, organiska ämnen och mikroliv. De näringsämnen som växterna behöver finns redan i jorden men behöver bli tillgängliga för dem. Det är mikrolivet som ordnar det och vi behöver förstå det och ge det…
Mer information »maj 2021
Digitalt årsmöte
Det är fortfarande väldigt speciella tider och inte lämpligt att samla många, inte ens utomhus. Årsmötet 2021 kommer därför att genomföras digitalt. För att delta behöver du anmäla dig till karlstadsts@gmail.com senast 17 maj. Därefter får du information om hur du ansluter. Det är möjligt att ansluta från kl 17.00 för test av ljud och bild. Länken till mötesrummet får du separat strax innan. Själva årsmötet börjar klockan 18. Årsmöteshandlingarna finner du här: Kallelse och dagordning årsmöte 2021-05-20 (PDF 410…
Mer information »juli 2021
Trädgårdsbesök i Bergslagen
Vi besöker Margareta och Leif i deras underbart vackra trädgård i Vikersvik mellan Karlskoga och Nora. Trädgården bjuder på många olika växter och när vi besöker den blommar merparten av alla pioner. Vår plan är att också stanna vid Lindesbergs handelsträdgård på hemvägen. Vi kommer att samåka i privatbilar. Tid och plats Söndag 4 juli, samling 13.00 på gratisparkeringen vid Norrstrandskyrkan för samåkning. Ankomst till Vikersvik 515, Gyttorp 14.00. Kostnad De som samåker delar bensinkostnad för respektive bil. Anmälan till…
Mer information »augusti 2021
Resa till Rolands Plantskola
Söndag 1 augusti reser vi återigen till Rolands Plantskola söder om Kristinehamn. Där kan vi bli guidade av Jan-Erik och Ulla-Lena bland mängder med perenner som vi får köpa för grossistpriser. Vi är inbokade klockan 10.00. Samling vid gratisparkeringen vid Norrstrandskyrkan klockan 9.00. Medtag en picknickkorg. Vi kommer att samåka i privatbilar. Tid och plats Söndag, 1 augusti, samling 9.00 för samåkning på gratisparkeringen vid Norrstrandskyrkan. Ankomst till Rolands Plantskola 10.00. Kostnad De som samåker delar bensinkostnad för respektive bil.…
Mer information »Föröka dina växter med sticklingar
Basen i permakultur är bland annat de perenna växterna, gärna med ätlig skörd såsom bärbuskar av olika de slag. Men även växter med andra funktioner – såsom skapande av väderskydd och bra mikroklimat eller som bidrar till en vacker och väldoftande plats för människor – har sin plats. Kursledaren Kristina Andersson har mångårig erfarenhet av beskärning och förökning av perenner och kommer visa hur vi med enkla medel kan ”tillverka” fler av de växter vi gillar. Det kommer finnas lite…
Mer information »september 2021
Trädgårdsdesign enligt permakultur
Permakultur kan översättas till design av hållbara livsmiljöer. När vi tittar på våra torp och trädgårdar med det som utgångspunkt utgår vi först och främst från platsen och naturens förutsättningar. Sedan kommer behov och vanor hos de boende. Till vår hjälp har vi tolv principer. Ulrika Neldorin har ett Permaculture Design Certificate (PDC) från Stjärnsund och har med det som bas fastnat för kartan och bilden som utgångspunkt för design av trädgården. Ta med en utskrift/karta eller enkel skiss över…
Mer information Ȁpplets dag
Det finns äppelträd för alla trädgårdar och äpplen för alla smaker. Men det är inte alltid lätt att veta vad man har. Kanske har lappen försvunnit. Kanske stod trädet där när du köpte huset. Men det finns hjälp att få! Ta med dig fem äpplen av den sorten så får du hjälp av kunniga pomologer att sortbestämma. Eftersom restriktionerna fortfarande gäller håller vi avstånd! Vi bjuder också på äppelutställning, mustning och mycket annat. Det svenska äpplet fick en egen dag…
Mer information »oktober 2021
Blindprovning av potatis
I Sverige finns det hundratals sorter och i världen är antalet oräkneligt. Varje sort har sin egen karaktär och sina särskilda egenskaper. Och sin egen smak! Det har vi tagit fasta på och ordnar potatisprovning. Vi gör blindprovning av några potatissorter och bedömer dem på samma sätt som vin. Lise-Lotte Björkman, trädgårdsrådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård, är kvällens potatisexpert och bjuder också på råd om potatisodling. Efter provningen serveras soppa av den ädla knölen. Tid och plats: Torsdag 7 oktober,…
Mer information »november 2021
Frösortering och soppa som årets avslutning
Fröskörden är nästa års fröjd. Hjälp oss att rensa och sortera de fröer som ska lånas ut på biblioteken nästa år. Utlåningen är uppskattad och en fantastisk möjlighet att komma över både rariteter och mer vanliga fröer. Och det är gratis. För att det ska bli många och varierande fröer tar vi gärna emot ditt överskott. Ta med till frösorteringsträffen eller lämna i frökassarna som vi hänger ut på biblioteken under hösten. Vi bjuder alla frösorterare på välsmakande soppa och…
Mer information »februari 2022
En botanisk trädgård i Karlstad
Föreläsning om den originelle stinsen Levin Rydén som skapade en egen botanisk trädgård i Karlstad under första halvan av 1900-talet.
Mer information »mars 2022
Årsmöte, fika och växtlotteri
Varje ideell förening ska ha ett årsmöte och just den delen är ju ganska formell, men föreningens verksamhet är långt ifrån formell. Årsprogrammet är späckat med spännande föredrag, workshops, evenemang och många tips. Ett spännande trädgårds- och odlingsår väntar! Så kom, umgås, prata odling, permakultur och trädgård på både längden och tvären. Vi bjuder på gofika. Och givetvis: Vi har ett växtlotteri! (Spana in ett tidigare vinstbord här ovan.) Dokument Verksamhetsberättelse 2021 (Länk) Kallelse med dagordning (Länk) Budget 2022 (Länk)…
Mer information »Med skogens dynamik som förebild
Viktor Säfve beskriver sig som naturvårdare, pedagog, naturguide och trädgårdsentusiast och har med hundratals olika nyttoväxter och skogen som förebild byggt upp Åfallets skogsträdgård, där han och hans familj bor. Skogsträdgårdar brukar förknippas med permakultur och är ett sätt att utforma ekologiskt funktionella matproducerande trädgårdar och används inte sällan inom permakulturdesign för att anlägga trädgårdar. Rik biologisk mångfald, klimatanpassning och hållbart producerad mat är centralt. Viktor Säfve kommer till oss i Karlstads Trädgårdssällskap och berättar om sin skogsträdgård, om hur…
Mer information »INSTÄLLT Lär om vårvinterbeskärning
På grund av sjukdom har vi tvingats ställa in detta arrangemang. Vi hoppas kunna återkomma med en ny tid /styrelsen En vindstilla, mild och mulen vinterdag är en bra dag för beskärning av fruktträd som äpple och päron, bärbuskar och en del prydnadsbuskar. Men hur gör man för att få bra resultat och inte skada sina träd och buskar? Och vilka verktyg ska man använda? Häng med in i Ann Elgemarks trädgård så visar hon hur och vad man beskär…
Mer information »maj 2022
Växtmarknad på Kroppkärrs koloniområde
Nu är Sällskapet Trädgårdsamatörerna Värmlandskretsen tillbaka med sina växtmarknader på Kroppkärrs koloniområde. 29 maj kl 10–13 kommer en lång rad säljare att erbjuda sina växter – allt från rariteter till vardagliga trotjänare. Även Karlstads Trädg¨årdssällskap är på plats med sitt växtlotteri. Varmt välkomna!
Mer information »