Börja odla mat; Svampodling

Söndagen den 13 april genomförde vi del två i ”Börja odla mat”. Nu var det svampodling på gemensamhetsodlingen vid Alsters herrgård som gällde. Det kom endast 12 av de 21 anmälda. Det berodde troligen på att vi fick ändra datum på grund av försenad svamphusleverans.

Vi beställde svamphus från Svamphuset och blev sponsrade med 15 svamphus. Två svamphus gick till gemensamhetsodlingen, tre lottades ut och resten sålde vi för endast 50:- styck.

Vi blandade en stor påse med pellets och svampmycelet. Sedan hällde vi i 1,9 l vatten och lät det svälla i 20 minuter. Vi pressade ut all luft ur påsen och tillslöt den. Klart. Påsen ska sedan stå i svamphuset i tre veckor i rumstemperatur och då snittar man ett kors i dörrar och fönster och där kommer svampkropparna att växa fram. Det var kul med något nytt att odla tyckte vi alla.

Efter några veckor i köket och daglig dusch, började svamparna, Grå ostronskivlingar titta ut ur svamphuset.

Det blev en god lunch, stekta i strimlor tillsammans med lök till pasta och en ramslöksolja och riven västerbottenost.