Fruktpress att låna

Karlstads Trädgårdssällskap har köpt en fruktpress och en kvarn som våra medlemmar kan låna. Tanken är att man ska kunna prova om detta med att pressa frukter är något man vill hålla på med.

Kontakta Hans-Åke Scherp 0760-247756 eller hascherp@gmail.com, för att låna fruktpressen.

Förberedelser

Ställ upp fruktkvarnen och fruktpressen och plocka fram annat material som du behöver använda, t ex:
• Vatten och en bunke för att skölja frukten
• Skärbräda och kniv
• En hink eller bunke att ställa under fruktkvarnen.
• Något att ösa fruktmassa med.
• En hink eller avfallssäck att hälla den urpressade fruktmassan i. • Skålar eller litermått som musten från pressningen kan rinna ner i. • En finsil.
• En tratt.
• Flaskor att hälla upp musten i.
Använd kärl som är livsmedelsgodkända!
Skölj av både fruktkvarnen och fruktpressen innan du använder dem. Gör rent alla delar när du är klar och låt allt torka innan du lämnar tillbaka. Saknas något eller har något gått sönder? Berätta den när du lämnar tillbaka utrustningen.
Skölj frukten
Frukt med spår av äppelvecklare eller rönnbärsmal går fint att musta, men det som är skämt eller brunt skär man bort innan man krossar. Halvera stora äpplen så kvarnens ”tänder” får bättre tag.

Fruktkvarnen

Fruktkvarnen behöver spännas fast, man kan hänga den mellan två bockar eller bord och
använda tvingar för att hålla den på plats. Ställ en hink eller annat kärl under kvarnen, fyll tratten halvfull och veva runt med handtaget.
Fruktpressen

  1. Se till att fruktpressen stål plant och stabilt.
  2. Placera filterpåsen i fruktpressen, fyll med fruktmassa, tryck ner massan med händerna och vik filtret över.
  3. Lägg på de halvcirkelformade träplattorna, bygg på med träklossar, lägg på den avlånga pressplattan av trä, överst placerar du den runda nylonbrickan. Gänga på den röda pressmuttern och för in handtaget i ett av hålen.
  4. Ställ en skål under pipen där musten kommer att rinna ut. 5. Vrid handtaget och fyll upp med fler träklossar om det behövs.
    Filterpåsen grovsilar musten. Vill du ha en klarare must silar du den en gång till genomen en finare sil eller silduk innan du tappar på flaska.

Pastörisera

Om du pastöriserar musten håller den länge, upp till ett år i svalt rum. Du kan enkelt pastörisera musten i en stor gryta. Fyll den halvfull med vatten och ställ välfyllda flaskor med must utan lock i grytan. Låt vattnet sjuda/koka tills musten i flaskorna är 80 grader. Enklast är att använda en stektermometer som man kan stoppa ner i en av flaskorna och gärna en med timer som piper när det är klart. Sätt på lock och låt svalna långsamt, lägg t ex en filt över. Använd flaskor av tjockare glas (återanvända vinflaskor kan spricka av värmen).