Anneli Romany

Tomatodlaren lockade många

Närmare 30 nyfikna samlades 17 augusti hemma hos Anneli Romany för att höra henne berätta och för att med egna ögon se hennes odlingar. För det är ett imponerande projekt hon driver. Runt 250 tomatplantor fördelade på 80 olika sorter har hon på sin helt ordinära tomt. En del står på friland men stommen utgörs av ett växthus och en odlingstunnel.

Anneli berättade att hennes mål är att vara självförsörjande på tomat året om och att hon därför har lagt upp ett system med tidiga och sena sorter i kombination med rejält med växtbelysning i källaren.

Inte nog med att besökarna fick en masa praktiska råd och tips rörande tomatodling, Anneli bjöd också på en gaspacho gjord på hennes egna tomater.


Anneli fick många frågor av besökarna och en handlade om tips vad man kan göra med sitt tomatöverflöd. Här är hennes recept på ketchup.

Att hitta bra användning på överskottet av alla fantastiska tomater som man inte hunnit äta nyskördade har varit pågående hela vintern. Mycket tomater fick bara åka in i frysen som hela eller klyftade i portionspsåsar, och ganska mycket kokade jag tomatsåsbas på, en hel del blev soltorkade och inlagda, en del syltade och en del kokade till färdiga pasta- och pizzasåser. I dag var det genomgång av frysen för att hinna tömma den innan årets skörd och då blev det dags att koka ketchup.

Recept:
ca 3 kg tomater (jag kokade från hela frysta tomater)
3 msk olivolja
2 gula grovhackade lökar
1/4 färsk hackad fänkål
3 hackade vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
2 msk hackad färsk ingefära
Lite hackad chili efter egen smak
0,5 dl färsk basilika
några kvistar oregano
0,5 msk korianderfrön
2 msk nymortlad svartpeppar
2 dl rödvinsvinäger
2 dl råsocker eller farinsocker
0,5 dl ättiskprit (12%)
2-3 tsk salt

Gör så här: Stek lök, vitlök, fänkål, selleri, ingefära mjuka utan att de tar färg. Tillsätt tomaterna och övriga kryddor. Koka ihop i ca 30 min.

Mixa till slät sås. Passera såsen noga genom en passersil, det är perfekt att använda en stadig slickepott för det ganska tidskrävande jobbet.

Häll tillbaka i en ren gryta och koka upp igen. Tillsätt vinäger, ättika och socker.

I detta recept hade jag 3 liter slät sås när jag började reducera. Totalt blev detta ca 13 dl ketchup med ”lagom” konsistens. Smaka av innan koket avslutas. Tänk på att ketchupen är lösare när den är varm, så ta löpande undan en liten mängd och låt den svalna för att kolla konsistensen.

Häll upp på sterila flaskor eller burkar, förvara svalt.